Inhalanti si solventi

 O categorie aparte în rândul substanţelor cu efect stupefiant sunt inhalanţii (substanţe care acţionează direct asupra creierului şi care în general au în compoziţia lor produse volatile).

Consum. Printre produsele folosite cel mai frecvent pe post de inhalanţi se numără: acetona, diluantul de vopsea, substanţele adezive (lipiciuri), gazul (lichid) pentru brichete, spray-urile cu vopsea, fixativul de păr. În România, cel mai popular inhalant este Aurolac - denumire comercială a unui colorant sintetic, sub forma de praf argintiu. Aurolac este o substanţă cunoscută a fi utilizată de multe dintre persoanele fără adăpost (copiii străzii, aurolaci): de obicei, se introduce într-o pungă şi se trage pe nas prin deschizătura pungii.

Solvenţii se aplica de obicei pe un produs textil (ex.: batistă) pe care consumatorul îl pune la gură sau la nas şi inhalează.

Efecte.
În prima fază, inhalanţii produc o stare de dezinhibare şi somnolenţă asemănătoare consumului de alcool. Folosiţi în cantităţi mai mari, aproape toţi inhalanţii produc o stare de anestezie, de amorţire a senzaţiilor şi chiar de pierdere a cunoştinţei. Dintre efectele consumului de inhalanţi, cele mai frecvente sunt: greaţă, vomă, ameţeală, apatie, durere de cap, euforie. Folosirea unor doze ridicate poate duce la delirium. Utilizaţi pe termen lung, inhalanţii duc la pierderi în greutate, la lipsa capacităţii de concentrare a atenţiei, lipsa de coordonare, iritabilitate, depresie. După un timp îndelungat de folosire, inhalanţii creează dependenţă.