Heroina si Opiaceele 

HEROINA – sau diacetilmorfina, este o substanta semisintetica derivata din morfina, opiaceu cu efectele psihice si fiziologice cele mai rapide. Provoaca dependenta fizica si psihica inca de la primele doze.

Forma bruta a opiumului este obtinuta prin uscarea laptelui de mac, o substanta alba lipicioasa. Culoarea opiumului brut osciliaza între maron si negru. Dupa prelucrare, opiul brut poate fi mâncat, baut, injectat sau fumat principala substanta psihoactiva fiind morfina.

Morfina se extrage direct din macul alb (germ. Opiummohn) sau din produsul intermediar.

 

• Forme de consum:

Opiaceele pot fi înghitite, injectate, prizate, inhalate, fumate sau administrate ca supozitoare.

Heroina

Se prizeaza, se inhaleaza (metoda numita "hailing" sau "blowing"), ori se injecteaza intramuscular, subcutanat (în tesutul adipos) sau intravenos, ultima varianta fiind constatata cel mai frecvent.

Un dependent de heroina consuma zilnic 0,5 - 3 g heroina de concentratie medie. Injectiile se împart de regula în trei, rareori în mai multe doze pe zi.

 

• Efecte pe termen scurt:

- ameteala

- respiratie incetinita

- gandire confuza

- greata/varsaturi

- lipsa reactiei la durere

- risc de avort spontan

 

• Efecte pe termen lung:

Heroina are, practic, acelasi spectru de actiune ca si morfina, în schimb are un efect analgezic de cinci pâna la 10 ori mai puternic. În acelasi timp, heroina este si puternic euforizanta. La fel ca morfina, estompeaza activitatea intelectuala a omului si influenteaza starea sa psihica în sensul eliminarii fricii si proastei dispozitii. Sub influenta heroinei, oamenii par a fi din cale afara de fericiti. Nevoile lor sunt complet satisfacute, heroina inhiba apetitul si faciliteaza deshidratarea,au sentimentul ca au tot ce au nevoie. Adesea, consumatorii relateaza un episod de "flash" (engl. trasnet), un flux dinamic, de placere ce cuprinde întreg corpul imediat dupa injectarea în circulatia sanguina. Totalitatea efectelor resimtite de catre cei care consuma aceste droguri se mai numeste "kick" (energie, avânt, putere mobilizatoare). Termenii sugereaza functia puternica de amplificare a senzatiilor prin care aceste opiacee pot domina comportamentul persoanei dependente, mai ales daca sunt administrate injectabil.

Cantitatea zilnica necesara de opiacee depinde de tipul substantei si gradul de obisnuinta. Odata cu disparitia efectului opioid, absenta starii de fericire este perceputa amplificat în realitatea obiectiva. La o noua administrare, dispare depresia, la fel ca simptomele de sevraj fizic. Majoritatea consumatorilor prezinta sau dezvolta in timp, pe lânga boala de dependenta, si o afectiune psihica.

 

• Manifestarile de sevraj la dependenta de heroina:

- tulburari vegetative usoare (transpiratii, senzatie de frig, frisoane) pâna la colapsuri circulatorii grave,

- durere la nivelul membrelor, abdomenului, oaselor si muschilor,

- tulburari de somn persistente, dureri colicative si crize convulsive.

Efectul dozei unice dispare mai repede ca la morfina. Durata efectului este de doua-trei ore, spre deosebire de morfina: cinci-sase ore. Corespunzator, fenomenul de sevraj se instaleaza mai devreme, adica de doua ori mai rapid ca în cazul morfinei.

Consumatorii care sunt deja dependenti sunt obligati sa-si reinjecteze heroina din ce în ce mai des, pentru a evita sevrajul. Frecventa injectiilor respectiv a cantitatii injectate per doza trebuie crescuta mai repede, decât în cazul celorlalte stupefiante comparabile ca efect. De acest fapt se leaga potentialul criminogen ridicat al heroinei. Deoarece pretul este ridicat si cantitatea consumata atinge ordine de marimi considerabile, dependentului nu-i ramâne alta posibilitate, decât sa-si asigure cantitatea necesara prin comiterea de asa-numite "infractiuni de procurare". Infractionalitatea directa si indirecta legata de procurarea heroinei apare mai rapid si se manifesta mai intens decât în cazul dependentei de alte substante.

Având în vedere marja de siguranta îngusta a heroinei, adica a diferentei mici între doza suportabila si cea toxica, se constata frecvent intoxicatia cu heroina, caracterizata prin pierderea cunostintei si depresia respitarorie, precum si prin colapsul circulator si frecventa cardiaca extrem de joasa. Depresia respiratorie este principala cauza de deces prin supradozare.

 

• Potentialul de dependenta:

Administrarea injectabila a heroinei de sapte pâna la zece ori poate determina, în împrejurari favorizante, dependenta, cu toate consecintele ulterioare. Capacitatea de a da dependenta a heroinei este extrem de mare, mai mare decat la orice alta substanta. Inhalarea si prizarea de heorina duc, de asemenea, la dependenta.